De Rhododendron Hoeve



Ziekten en plagen.

terug

 

De rhododendron  is over het algemeen niet erg gevoelig voor aantasting door ziekten of plagen. Als de planten gezond gehouden worden hebt u weinig te vrezen.
Gezond betekent hier echter niet dat u overvloedig moet bemesten. Lees daarvoor het hoofdstuk over voeding.

Welke problemen kunnen zich voordoen:

Bladluizen.
Insecten zoals bladluis verstoren de groei en daarmee de vorming van bloem en blad. Ze kunnen eenvoudig worden bestreden met volledig biologisch afbreekbare middelen, die in de tuincentra verkrijgbaar zijn. U kunt ook de plant 's avonds bespuiten met een mengsel van 20 gr. groene zeep per liter water en een scheutje spiritus.
Als ze in het beginstadium op een enkel blad voorkomen kunt u eenvoudig het blad verwijderen of de luizen afwrijven.

Lapsnuitkever ofwel taxuskever.
Wanneer bij vraat aan het blad géén slijmsporen van slakken zijn te ontdekken en u vindt ook geen rupsen (of hun uitwerpselen), dan is waarschijnlijk de lapsnuitkever actief. Dit is een zwart kevertje van ongeveer een centimeter lang, dat ook op coniferen voorkomt. Het heeft een erg hard, dof en geribbeld pantser.
Kenmerkend voor de schade die de kever toebrengt, zijn de uitgegeten hapjes aan de randen van jonge bladeren.. De kevers zitten overdag onder de grond en worden pas 's avonds laat actief, waarbij ze naar de bovenste, jongste en sappigste delen van de plant lopen. De uitgevreten hapjes bieden geen fraai gezicht, maar zijn eigenlijk niet schadelijk. Wat wel schade kan veroorzaken zijn de larven van de kever. De larven zitten onder de grond en kunnen mogelijk wortelschade veroorzaken, waardoor de plant ineens kan verwelken en doodgaat.
De bestrijding is niet eenvoudig en voor de consument zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen beschikbaar. De beste bestrijdingsmethode is het vangen van de kevers. Het zijn er over het algemeen niet te veel en bij mooi weer zitten ze na zonsondergang boven in de planten, waar ze vrij eenvoudig gevangen kunnen worden. Let op: als ze even aangeraakt worden, laten ze zich "dood" vallen en zijn op de grond bijna niet meer te vinden. Dan moet u wachten tot de volgende avond.
U kunt ook een plank onder de rhododendron leggen. De kevers kruipen daar onder en u kunt ze dan makkelijk vangen en vernietigen (als u snel genoeg bent !).

Cicade (vliegend insect)
Dit vliegend insect kan de oorzaak zijn van knopsterfte. U ziet de knoppen bruin worden en doodgaan. De cicade is een groen, op een minisprinkhaan gelijkend, beestje. Ze leggen hun eitjes onder de schubben van de bloemknop. De daaruit voortkomende larven
veroorzaken een schimmelinfectie, die de knop laat afsterven.
Bij een beperkte aantasting kunt u de bruine bloemknoppen verwijderen en in de kliko laten afvoeren (niet op de composthoop !).
Bij een ernstige aantasting zult u zien, dat duizenden cicaden opspringen als U de plant aanraakt. Dit is alleen te behandelen door het spuiten met een insecticide (bijvoorbeeld Spruzit van Ecostyle of Admire of Calipso van Bayer)
Let op: Niet elke bruine knop wordt door deze schimmel veroorzaakt. Bij sommige rhododendrons kunnen bij strenge vorst in het voorjaar de knoppen bevriezen. Ze worden dan ook bruin.

Japanse vlieg.
Dit insect kan voorkomen bij planten, die op een droge plek en in de volle zon staan. U ziet gele of bruine roestachtige zuigvlekken aan de onderkant van het blad. U kunt het beste direct spuiten met een insecticide (bijvoorbeeld Spruzit van Ecostyle of Admire van Bayer). De onderkant van de bladeren moeten daarbij goed worden geraakt.
De sterk aangetaste bladeren verwijderen (niet op de composthoop !)  Zo nodig snoeien als de aantasting ernstig is.
De plant kunt U weer gezond proberen te krijgen door met tuinturf en mulchmateriaal de grond te verbeteren. Bovendien extra water geven in een droge periode. U kunt ook de plant een nieuwe betere standplaats geven !

Bladvlekken en taksterfte.
Bladvlekken en taksterfte zijn vaak de oorzaak voor het afsterven van de rhododendron. Dit is bijna altijd te wijten aan een te natte standplaats.  De plant staat bijna altijd met natte voeten. Echter het kan ook worden veroorzaakt door extreem droge grond. Door een te dicht bladerdek van omringende bomen, komt er geen water bij de rhododendron.
TAKSTERFTE:  De bladeren van volledige takken verdrogen ineens. Dit wordt veroorzaakt door Phytophtora, een schimmelziekte, ook wel wortelrot genoemd. Hoofdoorzaak is hier bijna altijd een te natte standplaats.
De aangetaste takken moet u helemaal terugsnoeien tot aan het gezonde hout. U kunt de plant bespuiten met Finesse vloeibaar van Bayer. Verwijderde zieke delen niet op de composthoop !
BLADVLEKKENZIEKTE
: Onregelmatig gevormde donkerbruine vlekken op het blad. Verwijder de aangetaste bladeren en controleer of de standplaats van de plant wel goed is: Geen te felle zon en geen te natte standplaats.
Als een plant zodanig is aangetast dat ze niet te redden is, dan rooien en alles verwijderen vanwege het besmettingsgevaar.
Vanwege de besmetting dient de oude grond uitgegraven te worden en nieuwe grond ingebracht. Nagaan of een goede ontwatering kan worden aangelegd door middel van een drainage ofwel ophoging van de border.

Spint.
De aanwezigheid van spintmijten is te zien aan kleine lichtgroene of gelige puntjes op het blad en fijn spinrag en kleine beestjes aan de onderkant van het blad. U kunt een grote aantasting voor zijn, door regelmatig de onderkant van het blad, eventueel met een loupe, te bestuderen. Komt de aantasting voor dan kunt u tijdig ingrijpen.
Hiervoor zijn in de tuincentra biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen verkrijgbaar.

 

We hebben hierboven de ziekten en plagen omschreven, die bij rhododendrons kunnen voorkomen. Over het algemeen zult u er bij deze plant weinig last van hebben. Maar een aantasting is vanzelfsprekend nooit uit te sluiten. Daarom zal aandacht en controle van de plant u helpen de bloemenpracht in de tuin optimaal te doen zijn. Door bovenstaande weet u waar u op moet letten.

 

terug